"A teardrop on the face of eternity"

dinsdag 05 juni 2007 - 14:44:36
Bekijk volledig

Moet ik het nog uitleggen ook?
Taj Mahal; Tombe, geen paleis of fort


Introductie
Na tijden is het weer mijn beurt om een verhaal te typen. Het is voor mij ook al weer lang geleden dat ik een flink verhaal getypt heb achter een computer. Vandaag kan ik me weer lekker laten gaan! We lopen redelijk achter in het verslag en ik ga daarom proberen vandaag redelijk wat in te lopen, al dan niet alles te doen. Ik zal dus niet heel uitgebreid ingaan op alle dagen, maar vooral de hoogtepunten beschrijven. Aangezien tijd beperkt is en er veel te doen is: ?spelfouten voorbehouden?.

Delhi - dag 4 (23-05)
We begonnen de dag lekker rustig. Het toeristen leven is best zwaar als je binnen een tijd die tegelijkertijd te lang en te kort is alles wil zien. Waarom zou deze tijd te lang zijn? We zitten inmiddels al 4 maanden in India en de thuiskomst begint te knagen, maar aan de andere kant zitten we in een prachtig lang waar we nog zo veel willen zien. TE veel!

s Ochtends eerst maar een filmpje gekeken (Dantes peak). Afgaande op de Lonely Planet zijn we naar een lokaal restaurant gegaan wat er voor onze doen, zelfs als rijke westerlinge en non-backpackers (daar later meer over), erg veel luxe. Helaas bleef het bij het oog, want het eten, drinken en service was niks. Kortom; de Lonely Planet weet niet altijd raad! Maar, aldoen leert men.. daarbij, de Lonely Planet (verder te noemen als: LP) is ook uit eind 2005.

Connaught Place een soort centrum, maar dan van een deel van Delhi. Een mooi opgezet centrum met 4 rondwegen en in het midden een park met daaronder de moderne Metro van Delhi. In de kleine, en eerste, ring zitten alle dure winkels. Er zit echter in een gedeelte van dit rondje een bazaar! Hier verkopen ze ALLES en als ze het niet verkoppen dan: ?Can have it in 30 min. sir?, kortom; ALLES! Daarbij is alles goed, mits je goed kunt handelen, want? dat ?ALLES? is wel nep! Door elke (en dan bedoel ik ELKE) winkelier wordt je aangesproken en sinds er om de 2 meter links en rechts een nieuwe winkel zit hou je het hier maximaal een paar uur vol. Ik wilde een Versace riem hebben, en hoe duur kan nep nou zijn?
Verk: Versace 1600 Sir?
Ik: Whaha no way?
Verk: What you price is?
Ik: eh 400?
Verkp: No sir, your very best price! Mine 1350?
Ik: No, 400 is my price!
Verk: Compromise sir 1200?
Ik: No, thank you? bye!
*Verkoper loopt achter ons aan*
Verk: Ok, sir 650?
*WOW!! Dat ging TE makkelijk*
Verk: Sir, 400 your price?
*Nee, dat gaat te makkelijk, moet meer vanaf kunnen*
*Inmiddels was ik bij een andere verkoper aan het praten die er 250 voor vroeg*
Verk: Ok, sir 300 my last price?
*Last price.. dat zei je bij 1350 ook*
Verk: *Sigh* ok sir, take it 200?
*Ik twijfel.. mooie prijs en wil weglopen..*
Verk: 100?
Ik: Deal!, vond mooi geweest!

DVD winkels zijn nog veel mooier, die willen je alles verkopen en als je dan niet geintresseerd bent dan halen ze iets onder te toonbank vandaan of lopen ze naar je toe en zeggen ze zachtjes ?Porn? Porn? Real Indian? Very Nice, look! You like?? Haha, mooi? (niet dus). ?s Avonds gegeten in een ?Rooftop Restaurant? wat vaak betekend dat de kwaliteit goed is (in onze ervaring in India in alle Rooftop restauranten die we gehad hebben).

Delhi Dag 5 (24-05)
Ik moet korter zijn, zo kom ik nog nergens! Weer wat gegeten bij ?Eversy Bakery Caf?? Erg lekker weer! We gingen uiteraard weer met de Metro om vandaag naar het huis van de president te gaan. Met de LP op zak, wat kan ons gebeuren? Nou? wat ons altijd gebeurd als wij iets zoeken dat in de LP staat: VERDWALEN! We raken altijd (zonder uitzondering) hopeloos de weg kwijt en zijn als echte mannen vaak te koppig/trots om de weg te vragen. Nadat we een mooi rondje hadden gelopen van 45min. ? 1u toch maar wat dingen gevraagd en zo kwamen we weer bij ons startpunt uit: de Metro! Nu 100 meter de andere kant op we zagen het paleis.

Het paleis zelf was niet zo indrukwekkend, maar het secretariaat wat ervoor staat was echt prachtig. Aan beveiliging hebben ze niets te kort daar, overal staan mannen in legeruniform met zware (of iig groot en groot intimideert toch (size does matter (in dit geval))) machine geweer. Nadat we terug gefloten (niet geschoten) werden van een plek waar we niet heen mochten hadden we een prachtig uitzicht op de India Gate waar we heen gingen lopen. Lekker eindje lopen, onderweg nog even een ijsje gekocht en besloten om morgen naar Nationaal museum te gaan wat nu bijna dicht was. Nah, wij verder ons een weg banen langs alles verkopers? ooohhh?. Een eh? poort! Nee, was wel mooi hoor, de India Gate; misschien het meer de naam en hij?s ook wel grappig! Daar nog ff gezeten, maar als beetje blanke zit je nooit lang alleen bij de indiers.. wat is het toch een sociaal volkje; altijd bij je komen zitten en tegen je aan praten, weer hetzelfde verhaal houden; ?Where are your from?, ?What is your name?, ?You like India??. Wij (ja, weer ja!) met de Metro naar Connaught Place, koffie? bios waar ze alleen maar Hindi films draaien en toen? ja ja! ?The revolting restaurant? hoe mooi? Een restaurant wat ronddraait en omdat we lekker vroeg waren hebben we het volledige rondje van 1,5u meegemaakt! Prachtig en lekker eten, het restaurant was trouwens op de 24e verdieping. Mooi detail: de lift had 2 knopjes: 24 en 25? (25 was de keuken).

Delhi Dag 6 (25-06)
Weer ontbijten bij een ander restaurant. Dat is ons persoonlijk doel hier in India om ten alle tijden een ander restaurant te hebben voor ontbijt, avondeten en lunch. Zo zie je de meeste plekken en maak je het meeste mee!

In het nationaal museum aangekomen kregen we als echte toeristen een audiotour mee! Hoe stoer? Met een oude koptelefoon op door het museum lopen waar echt te onduidelijk was aangegeven waar we heen moesten en het grootste (misschien mooiste) was in renovatie. Er kan gedacht worden aan beeldjes van 4500 jaar oud en alles tussen dan en 500 jaar oud. India heeft een gigantisch mooie geschiedenis en rijke cultuur.

Aan het eind van de dag nog even de bazaar over en lekker avondeten bij KFC (he? ook dat is was nieuws ) En lekker op tijd naar bed want we moesten om 05:00 op om naar Agra te gaan.

Agra Dag 1 (26-05)
05:00 de wekker en voor de mensen die mij kennen? nou ja, dat hoef ik vast niet uit te leggen? Het was een korte rit maar in die rit hebben we 2x eten gehad, 2x drinken ben ik nog 2x naar de wc geweest (oh wacht? geen details) en wat gelezen; 2 uurtjes. Stel je trouwens NIETS voor van een indiase trein wc; beetje staal, zeiknat (indiers gebruiken water en blijkbaar douchen ze er ook, dat water gaat overal heen!) en natuurlijk? (ondanks dat er ?western toilet? staat) geen wc-papier.

Aangekomen in Agra kon een taxi ons naar ons hotel brengen voor maar Rs. 70, deal! We hebben ons toen weer om laten praten om een tour te doen naar een fort waar we dan Rs. 600 voor betaald.. meer niet? Nee, echt niet! Wat denk je wel niet? india? ja, hoe dom waren wij! Een ezel stoot zich geen? eh? 4x aan dezelfde steen? Het paleis waar we heen gingen was een regelrechte verkopersramp! Tip: ?neem een stok mee?. Je moet ze van je afslaan, want ze lopen de hele tour met je mee en zakken steeds verder in prijs en blijven aan je zitten en vast houden en je in de weg lopen en? AAAA!!!! (dat moment bereik je en laat je ook weten) vanwege enkele gevoelige lezertjes kan ik hier niet in detail treden? maar dat lijkt me beter! Toen? WINKELTJES!!! Ja, wat leuk? nee? moest echt ff en maar 20 min. per winkel en de gids werd behoorlijk chagerijnig toen wij binnen 5 min. (nieuw record) een winkel uit waren! Oe? dat was niet goed! Wat? Niet goed? Wij betalen; bedankt! Dag verpest? Nou ja, na enkele winkels terug naar hotel en dan nog zeuren om fooi? Haha? grapjas?

Agra Dag 2 (27-05)
DE TAJ MAHAL! Het verhaal waar jullie waarschijnlijk allemaal op hebben zitten wachten, want hiervoor ga je naar India en naar het noorden van India. Zoals de LP al zegt hebben veel mensen proberen te beschrijven hoe het is om de Taj Mahal in het echt te zien, dat is ook niet te doen? eigenlijk? ja, ik ga het toch proberen! Hier komt wat ik geschreven heb: ?Met dat je over de binnenplaats loopt tussen de poorten zie je ?m al in je ooghoeken (deels). Je stelt het kijken en het gevoel erbij uit. DAN loop je door de poort en je laat de schoonheid en volmaaktheid van een bouwwerk over je heen komen. Je gedachten stoppen even en gaan wanhopig opzoek naar een omschrijving, beschrijving, IETS!!! Een reactie.. dat moet toch mogelijk zijn? Je brengt wat uit (oh? mijn? god?? in mijn geval) wat iets omschrijft wat mooier is dan je ooit gezien hebt. Het is zo mooi en zo volmaakt dat er niets is wat je zou willen of kunnen veranderen de schoonheid straalt er vanaf; stel je het meest serene, rustige en mooie voor wat je ooit gezien hebt en probeer daar van te genieten en een reactie op te geven? Voor sommige is het gewoon een marmeren gebouw wat ?toevallig? een wereldwonder is.

We weten nou niet precies de hoeveelste vrouw hier begraven ligt, de LP zegt de 2e, onze gids zei de 3e en de Riksjaw driver wist zeker dat het de 1e was. Wat veel mensen nog niet weten (afgezien van het feit dat de Taj Mahal in Agra ligt) is dat de opdrachtgever van plan was een 2e te bouwen.. hij heeft een witte dus wat wilde hij aan de andere kant van de rivier bouwen? Juist! Een zwarte! Hij was al begonnen toen zijn zoon helemaal genoeg gehad had, hij had er genoeg geld aan uit gegeven (zo?n Rs. 450 Milj.) Er hebben 20.000 mensen aan gewerkt voor 22 jaar. Ook hier hellen de torens weer iets over naar de tuin toe (3 graden) dat mocht er iets gebeuren dat ze naar buiten vallen en niet naar binnen. Ook hier weer hebben de engelsen ALLES weg gehaald, dit zou nu in engeland in een museum liggen. Onze reactie is inmiddels ?Ah? sure.. the english took it? what a surprise? bij vrijwel alles waar waardevolle dingen zijn weggehaald horen we dat het is meegenomen door de engelsen en in engeland ligt. Maar zoon kreeg ruzie met papa, hij heeft zijn vader toen opgesloten in een fort en na zijn dood naast zijn moeder begraven in de Taj Mahal. Z?n moeder was gestorven in 1630 tijdens het baren van haar 14e kind, pas toen zijn ze begonnen met het bouwen van de Taj (1631).

Aan het eind van de dag werden we door dezelfde Riksjaw weer weg gebracht als die ons er die ochtend naartoe had gebracht. De meest gammele riksjaw ooit? hij viel nog net niet uit elkaar. We werden een steegje in gereden, geen lampen, geen mensen? eh? wat gaat er gebeuren? Je bedenkt wat senario?s, maar we werden gedropt bij een restaurantje! Hier maakte we ook kennis met een australische indier die in Australie woonde en al in Duitsland en andere landen geweest was, hij had een juwilierzaak in Australie en had een Porsche en een Jaguar en een vriendin in Amsterdam? tuurlijk! En wij moesten morgenochtend maar ff langs komen, zijn we te wantrouwend? Want ook andere details waren te makkelijk, te voor de hand liggend, te mooi om waar te zijn? we hebben hem vriendelijk bedankt. Er stonden wat waarschuwingen in de LP over het beroven van mensen in Agra; je wordt toch voorzichtiger.

Agra Dag 3 (28-05)
Onze vriendelijke vriend met de gammele riksjaw heeft ons naar het station gebracht. We hebben hem hier (niet vriendelijk) moeten bedanken. We zijn er achter gekomen dat het geen zin heeft om vriendelijk te blijven tegen zeurende verkopers of riksjaw bestuurders en dat zelf wat botter doen wat minder energie kost. Op het station moesten we nog lang wachten (dat wil? 8 uur!) we besloten nog even Agra in te gaan met een andere Riksjaw! Onze bagage op het station achter gelaten (na de nodige twijfel, want het ziet er niet veilig uit? maar je moet wat!) en met hem naar het fort.

Men zegt wel vaak dat het een fort is maar binnen in deze forten staan marmeren paleizen en tempels met prachtige tuinen ernaast. Hoe kan dit ooit een fort geweest zijn? We hebben hier weer veel gezien; dit was ook het fort (Agra fort) waar de opdrachtgever van de Taj Mahal opgesloten heeft gezeten. Na het fort naar de Baby Taj Mahal, zoals de locals hem noemen. Deze is namelijk gebouwd door de opa van de bouwer van de Taj, opzich ook een leuk bouwwerk; zeker om te bedenken dat het enkel een uit de kluiten gewassen grafsteen is, maar daarom niet minder mooi! Veel detailwerk!

Op het station moesten we nog 2,5 uur wachten omdat de trein vertraging had! Waar gaat de trein heen? Delhi! Toen we daar zaten werden we lastig gevallen door schoenpoetsers die na veel aandringen en een kwak schoensmeer op je schoenen ?gratis? je schoenen wilde poetsen.. Nou ja, het resultaat mocht er wezen mijn schoenen zagen er super uit, het rare was dat ze met mark z?n slipper net zo lang bezig konden zijn (al dan niet langer) dan met mijn schoenen, maar ja? Mark z?n slippers werden dan ook met een tandenborstel schoongemaakt. Uiteindelijk? ?Rs.100 p.p.? Haha? grapjassen? maar dat was niet grappig bedoeld! Ze bleven zeuren en zeuren en zeuren en zeuren en moeilijk doen, ondertussen viel de stroom nog ff uit (hele station donker, je grijpt naar je bagage? weet maar nooit) en uiteindelijk hebben we ze Rs. 50 gegeven? om van ze af te zijn!

Weer in de trein waar de AC (zoals gewoonlijk) veels te hoog (laag? wat jij wil) stond! In Delhi aangekomen konden we niet verder, waarom niet? Omdat onze trein pas de volgende dag om 06:00 ging vertrekken. Dus we hebben die nach voor 5 euro in een ?retirement room? gezeten, hier kwamen onze reisslaapzakjes van pas en het toilet? ach, je hoeft er alleen te slapen met 2 ventilatoren en een AC die alleen heel indrukwekkend geluid maakt hebben we best goed geslapen.

Trein Delhi Kalka Shimla (29-05)
Het voordeel van in het station slapen is dat je niet ver hoeft te lopen naar het station, want? je bent er al!! Haha..eh.. da?s makkelijk! Lopen naar spoor 10 (pfff?moeite) in de trein stond de AC (inderdaad) weer te hard! Binnen de kortste tijd waren we in Kalka, hier moesten we wachten op de Toy-Train naar Shimla. Deze trein ging ons over een afstand van 93km naar 2250m hoogte brengen.

We vertrokken een half uurtje te laat en na een half uurtje rijden stonden we ook weer stil. Nou ja.. maar na een half uurtje wachten zagen we dat veel passagiers waren uitgestapt. Dus ook wij stapten uit en liepen naar voeren toe naar het dieseltje. Wat bleek, de radiator (of een van de 50) was kapot en was aan het lekken waardoor het dieseltje het een beetje warm kreeg. Snel werd duidelijk dat we hier nog wel even zouden staan (2,5 uur in totaal). De kapotte radiator moest eruit; met de indiase kunde werd die eruit gehaald, samen met 25 liter koelvloeistof. Toen moest er water in, dat duurde en duurde en ik kon niet langer blijven staan kijken en niks doen dus besloot om te helpen met dragen van water naar het dieseltje (emmertjes), iedereen had de grootste lol natuurlijk dat ik meehielp? als blanke!!! Ooohhhh? een man deed verslag voor z?n videocamera ?The train is broken and we?re standing here for hours! It?s bad; look even the passengers are helping in the repair?.. passengerS? Ik was de enige, maar toch! Hij had z?n spanning! We konden weer verder en met de nodige vertraging kwamen we langs Shimla wat echt een fantastisch uitzicht was op een stad in het donker waar alle lampen branden.. mooi gezicht al die kleurtjes! Langs een bosbrand, die waarschijnlijk gecontrolleerd was kwamen we aan op het station. Kapot! Een mannetje die zei: ?20 min. walk, nice hotel? en liet ons foto?s zien, wij vonden het best voor 1 nacht en wat is 20 min. nou? Nou.. op tempo-a-la-de-wereld-vergaat de berg op was het 20 min, wat een tempo! Zwaar bezweet kwamen we aan in een vaag hotelletje, maar goed te doen.

s Avonds werd er speciaal voor ons nog een restaurantje geopend ergens waarna we door het hotelpersoneel nog even de mogelijkheden te horen kregen van een toch door de bergen. We konden 6 ? 20 dagen met hun mee trekken door de bergen (waarvan ze de meest mooie foto?s hadden) werden wij weer in twijfel gebracht over ons eigen reisschema, het ziet er allemaal zo mooi uit en wanneer maak je dat nou mee?

6-pagina slot
Aangezien ik nu in Word aangekomen ben op de 6e pagina stop ik hier, eventjes. Er komt binnenkort weer een inhaalslag waar we weer bij proberen te komen met alle ervaring en onze vakantie. Het is moeilijk om alles te verwerken, ervaring en de dingen die we gezien hebben! We kunnen het zelf nauwelijks bevatten, laat staan dat we dat eventjes in 1,5 a 2u op indialog kunnen zetten? maar we doen ons best! En daar gaat het om? toch?


Ga naar pagina       >>  
Nieuwscategorie├źn


Related LinksDesign by Mariany Design.